Padel – En nybörjarguide

Padel – En nybörjarguide

Padel är en racketsport som liknar tennis men spelas på en mindre bana med väggar. Även om det inte är lika populärt som tennis, blir det populärt i Europa och Sydamerika. Här är allt du behöver veta om denna spännande sport!

Hur spelar man Padel?

Tja, till att börja med behöver du ett padel racket. Padel kan spelas som singel eller dubbel. I singel har varje spelare två servar och spelet spelas till fyra poäng. I dubbel har varje lag en serve och spelet spelas till tre poäng. Bollen kan slås av någon av de fyra väggarna. Spelaren kan studsa bollen innan han slår den men inte två gånger. Efter att bollen har träffats har motståndarna två chanser att returnera bollen innan den träffar marken. Spelet är över när ett lag når poänggränsen eller när ett lag inte kan returnera bollen efter den andra chansen.

Poäng i Padel

Varje poäng börjar med en serve. Servern står bakom baslinjen på antingen höger eller vänster sida av banan. Mottagaren måste låta bollen studsa innan den slår tillbaka till servern. Om bollen träffar marken på deras sida, tappar de en poäng. Om de träffar den utanför spelfältet tappar de också en poäng. Om de returnerar det framgångsrikt, får de fortsätta servera tills de missar det. Spelet poängsätts som tennis och om båda lagen är oavgjorda på 40, då är det “deuce” och den som gör nästa poäng vinner det spelet.

Vinnande Padelspel & set

En spelare eller ett lag vinner Padel genom att vinna ett set eller flera set beroende på vilken typ av match det är. Ett set består av 6 matcher, där en spelare/lag måste vinna med 2 klara matcher. Till exempel, om ett lag vinner med 4-2 skulle det laget vinna det setet med 6-2. Att vinna flera set beror på olika typer av matcher, till exempel: För att en spelare ska vinna en match med bäst av 3 set måste han vinna 2 av 3 set, bäst av 5 set – 3 av 4 set, och så på. Men om båda spelarna/lagen når 6 matcher alla i ett givet set, kommer det att bli en tie-break vilket innebär att den som vinner 7 poäng först (med en 2-poängs fördel) kommer att vinna det setet.

Nu när du vet allt som finns att veta om padel, varför inte prova det? Det är ett bra sätt att hålla sig aktiv och träffa nya människor!