Oktoberfest

Vad vore en oktoberfest utan öl? Ingenting, för oktoberfesten är faktiskt en ölfestival, och det bayerska ölet är själva kärnan i dessa festligheter. Den första oktoberfesten anordnades redan 1810, alltså för mer än två hundra år sedan. Den har sedan hållits varje år, med några undantag, då man av olika skäl har tvingats ställa in den.

Festen börjar i september, och pågår under sexton dagar, fram till den första söndagen i oktober.

Passande kläder till Oktoberfest

Den riktiga oktoberfesten, i München, räknas idag som världens största folkfest. Runt 7 miljoner människor besöker festen varje år. Festområdet täcker hela 31 hektar, och inrymmer förutom 29 stora öltält, med plats för sammanlagt 100 000 personer, också en brandstation, ett sjukhus och en italiensk och en tysk polisstation. Här finns också 1800 toaletter för den stora publiken. Oktoberfesten har blivit oerhört populär, och idag anordnas många oktoberfester runtom i världen. Stora folkfester finns i de flesta världsdelar, och det ordnas också massor av privata fester i liknande anda. Öl och mat i glada vänners lag har blivit en höstens glädjespridare världen runt. Men, det finns naturligtvis bara en oktoberfest som kan kalla sig den riktiga och den går av stapeln i München i Bayern.

Här sätter stadens sex stora bryggerier upp 15 enorma och 14 något mindre tält på festområdet Theresewiese. Det typiska oktoberölet, Märtzen, får bara bryggas av de lokala bryggerierna. Ölet dricker man ur gigantiska ölstop, som rymmer en hel liter. Till ölet kan man förvänta sig traditionell tysk mat. Något som inte får fattas på bordet är bretzel, den typiska kringlan som gärna serveras med en ostkräm på camembert. Maten är tysk husmanskost, och här hittar man förstås en mängd olika korvar och surkål, som vi oftast förknippar med det tyska köket. Haxe, grillad fläsklägg, är en specialitet som du säkert kommer att kunna smaka om du reser till München på oktoberfest. Anka med rödkål och knödel är också en tysk specialitet. Tysk osttårta, dampfknödel eller äppelpaj med vaniljsås kan kanske avsluta måltiden.

Roliga fester

Tänker du åka till München under pågående oktoberfest är det bra att planera din resa, och att boka i tid. Med sju miljoner festdeltagare är det svårt att få boende, och du får också räkna med köer och väntetider. Visserligen kör tunnelbanan varannan minut för att klara trycket, men med en så stor publiktillströmning är det ändå svårt att undvika köer. Dessutom gör de stora folkmassorna att man ibland tvingas stänga öltält och tunnelbanestationen av säkerhetsskäl. Ett gott humör och lite tålamod är alltså de viktigaste sakerna att ta med på resan. Oktoberfesten handlar ju om att dricka massor av öl, äta god mat och umgås i glada vänners lag. Det handlar helt enkelt om att ha kul. Och är du bara förberedd på de problem som kan uppstå när så många människor samlas på ett ställe, behöver du inte bekymra dig om så mycket annat. Det som är viktigt att tänka på inför resan är just att vara ute i tid, och att utrusta dig med tålamod.