Medeltidskläder

Kanske är det redan i skolan det stora intresset för historia väcks. Eller så är det andra intressen och hobbies som leder in till en stor fascination för det historiska skeendet. Historia i allmänhet, och medeltiden i synnerhet, lockar många och det är egentligen inte så konstigt.

Riddare i glänsande rustningar

Den mytomspunna medeltiden, med sagor om eldsprutande drakar och riddare i glänsande rustningar, är förstås spännande för både stora och små. Idag anordnas till och med stora fester där vi strävar efter att försöka leva som på medeltiden under någon eller några dagar. Att få delta i Medeltidsveckan på Gotland, till exempel, är en dröm för många av de historiskt intresserade. Men, det finns också många andra evenemang för den som vill se, eller till och med känna på, hur livet kunde vara då det begav sig.

Tidstypiska kläder

Du måste givetvis inte vara klädd i medeltidskläder för att besöka Medeltidsveckan eller något annat arrangemang, men det ger alltid en alldeles speciell känsla att delta i tidstypiska kläder och leva sig in i rollen. Men, hur ska man klä sig, och vad ska man tänka på för att vara rätt ute? Det viktigaste är att du tänker på att medeltiden, även om det handlar om en relativt lång tidsperiod, är en mycket speciell tid. Man kan inte bara ta något som ser gammalt ut och tro att man är klädd i medeltidskläder. Medeltiden hade, precis som alla tidsåldrar, sina egna ideal och sitt mode.

Det fanns många faktorer som påverkade klädedräkten, och alla var naturligtvis inte klädda på samma sätt. Sådant som samhällsklass, civilstånd, tro och tillgång till material spelade stor roll för hur man var klädd. Vill du vara säker på att dina medeltidskläder är tidstypiska och verkligen ser ut som de kläder man bar på medeltiden, kan du läsa texter och titta på målningar från medeltiden. Du kan också hämta inspiration från bevarade plagg på museer och liknande. Men, du kan klä dig medeltidsinspirerat utan att lägga så stort fokus på det korrekta och tidstypiska. Oavsett om du tänkt ha dina medeltidskläder för lajv, olika evenemang eller maskerad kan du hitta ett stort utbud av kläder som är inspirerade av medeltiden. Om de är helt och hållet historiskt korrekta spelar kanske inte så stor roll.

Vill du köpa vackra medeltidskläder, som förflyttar dig till den spännande medeltiden, kan du titta på det stora utbudet här, på internet. Här har du, till skillnad mot medeltidens folk, möjlighet att fritt välja samhällsklass. Det är bara du som kan bestämma om du vill tillhöra adeln, borgarna eller bönderna. Det som lockar mest, i synnerhet om du ska ha medeltidskläder för maskerad eller andra roliga tillställningar, brukar vara riddare och prinsessor. Eldsprutande drakar, modiga riddare i rustning, som med blänkande svärd räddar den vackra prinsessan är för många sinnebilden av medeltiden. Andra ser en medeltida gycklare eller en munk i brun munkkåpa som en typisk medeltidsmänniska. Utbudet av medeltidskläder är stort, vilket lämnar ett stort utrymme för en personlig medeltidsdräkt. Det är egentligen bara din egen fantasi som sätter gränsen för hur du klär dig för din medeltidsupplevelse.